Zakopane – Nemzetközi konferencia-előadások

2019. október 17-18. között zajlott a IV. Central European Forum on Law and Administration c. konferencia a lengyelországi Zakopane városában, ahol kutatócsoportunk két tagjai is előadást tartott az innovatív technológiák szabályozási környezetének egyes aktuális kérdéseiről.




Glavanits Judit előadásában a blockchain (blokklánc) technológia közbeszerzési rendszerbe való integrálási lehetőségeiről beszélt. A blokklánc technológia minden előnye ellenére nem csodaszer az összetett, adatigényes kérdések megoldására, de az előadás tanulsága értelmében a közpénzek költése körében olyan általános igényeket elégíthet ki, mint az átláthatóság, árubiztonság és közbizalom erősítése.

G. Karácsony Gergely a szabályozási sandbox rendszert ismertette, amely jelentősége abban áll, hogy az új technológiák fejlesztői egy biztonságos, nem éles környezetben tesztelhetik új termékeiket anélkül, hogy a jog teljes szigora elérne hozzájuk. Ez a biztonságos, állam által biztosított tesztkörnyezet lehetővé teszi a fejlesztők számára a termékek/szolgáltatások tökéletesítését, a hatóságokkal való aktív kapcsolattartás, egyidejűleg a hatóság számára is könnyebbé válik az új technológia megértése, szabályozási/ellenőrzési nyomon követése.

Az előadások tudományos gyűjteményes kötetben is megjelennek a közeljövőben


Next: